Voeding en Gezondheid

 

Stel je voor ...

Vlakbij het commerciële centrum van Merelbeke ontstaat een tweede hart, waar voeding en gezondheid centraal staan. De site neemt je mee langs de verschillende fasen in de voedselketen, van productie tot consumptie.

De stationschefwoning vormt het ideale uithangbord van de site en maakt plaats voor een kwaliteitsvol restaurant met terras.

De buitenruimte en beplanting worden thematisch ingezet en ingeplant met eetbare bloemen, kruiden en bomen die aanleiding geven tot gemeenschappelijke intitiatieven rond tuinieren en ter demonstratie ook gebruikt kunnen worden in de keuken.

Daarnaast vormt het schildershuisje een goede uitvalsbasis voor een biowinkel, eventueel gekoppeld aan een wekelijkse versmarkt.

Het industriële karakter van de twee tramstelloodsen vraagt om een productieve invulling. De hoge ruimtes zijn geschikt voor het plaatsen van grote toestellen, zoals de installaties van bijvoorbeeld een kleine brouwerij. Bezoekers kunnen een unieke blik achter de schermen krijgen tijdens het productieproces, waarna ze het afgewerkte product kunnen proeven in de bar ernaast. De kleinere loods wordt ingezet als polyvalente zaal of workshopruimte, waar onder meer kooklessen en infoavonden kunnen georganiseerd worden.

Terwijl de historische gebouwen zich meer focussen op voeding, zou de gelijkvloerse verdieping van de woonblokken ingezet kunnen worden met een programma rond gezondheid. De ruimtes krijgen een invulling als yogastudio, fitnesszaal, praktijk voor gezondheidscoach of diëtist, …