Ontdek het plan

UITGANGSPUNTEN

Middenin het centrum van Merelbeke ligt de voormalige tramstelplaats er al een hele tijd verlaten bij. Momenteel doet de buitenruimte dienst als parking. De loodsen achteraan zijn opslagruimte voor de gemeente. De site heeft een enorm potentieel op verschillende vlakken. Enkele jaren geleden is het lokaal bestuur aan de slag gegaan en werden gesprekken aangeknoopt met aanpalende eigenaars, waarbij verschillende afspraken werden gemaakt en vastgelegd.

We hanteren bij het ontwikkelen van de site volgende uitgangspunten:

 

ONTWERP

Op deze uitgangspunten gaan we telkens dieper in op een aparte pagina, maar we lichten het ontwerp hier in zijn geheel al kort even toe.

1. Aan de zuidzijde ligt de bestaande parking en het kerkhof. Die blijven behouden.

2. Aan de noordzijde komen gebouwen waar op het gelijkvloers vooral commerciële functies komen en op de verdieping woningen. Dit zijn private gebouwen, maar de ruimte errond wordt bijna volledig publiek toegankelijk. Voor de private gebouwen komt een ruimte die voor voetgangers en eventuele terrassen bedoeld is. 

3. Ook tussen die gebouwen loopt die ruimte door naar de parking achter de gebouwen. Die parking is enkel te bereiken via de 'Binnenwijk'.

4. Centraal in het ontwerp ligt een fietsas, die de Hundelgemsesteenweg verbindt met de Tramstelloodsen. Langs die as zie je via een patroon van lijnen een verwijzing naar de voormalige tramsporen die op de site lagen.

5. Vooraan merk je dat een echte tram voorzien wordt. De gemeente kon de voorbije jaren twee trams op de kop tikken die gerestaureerd worden. Eén van de twee zal op deze plaats komen. We bekijken nog of de tram zelf ook toegankelijk kan zijn. Rond de tram wordt een zitruimte voorzien.

6. Achteraan wordt tussen de Tramstelloodsen en het Schildershuisje een beperkte pleinruimte voorzien, die multifunctioneel kan worden ingezet, bijvoorbeeld als terras of wanneer er een evenement doorgaat.

7. Doorheen de site realiseren we verschillende groene ruimten, waarin zoveel mogelijk reliëf en speelelementen worden aangebracht. Tussen de tramstelloodsen en de private gebouwen merk je een waterpartij op. Bedoeling is dat deze enkel bij hevige regenval onder water komt te staan en anders als extra speelelement fungeert.

 


Klik op de foto om het plan te vergroten.