Veelgestelde vragen

Hieronder kan je alvast antwoorden terugvinden op veelgestelde vragen die we mochten ontvangen. Heb je een vraag gesteld via het platform? Kijk dan eerst even of je vraag daar niet rechtstreeks werd beantwoord.

Wanneer vragen regelmatig terug komen dan plaatsen we deze hier. Is het antwoord niet helemaal duidelijk of staat je vraag er niet tussen? Contacteer ons dan per mail via publiekeruimte@merelbeke.be of 09/210 33 13. Eén keer per week zullen wij gegroepeerd al deze vragen beantwoorden. Het antwoord op je vraag zal hieronder terug te vinden zijn. Neem dus regelmatig een kijkje op deze pagina.

Vragen en antwoorden:

VERBRANDE HEIWEGEL

Mogen wandelaars op de fietssnelweg wandelen?
Jazeker! zowel wandelaars als fietsers zijn toegelaten op de fietssnelweg.

Wat met de veiligheid? Zijn er geen conflicten tussen wandelaars en fietsers?
Beide weggebruikers dienen zich bewust te zijn van elkaars bestaan. Aan de fietsers wordt gevraagd rekening te houden met wandelaars en vice verca. De wandelzone naast de fietssnelweg biedt op die manier een rustiger alternatief zonder gehinderd te worden door fietsers.

Wat is het nut van een wandelpad aangezien men ook op de fietssnelweg kan wandelen?
Het wandelpad is een antwoord op de bezorgdheid van vele omwonenden omtrent de veiligheid van wandelaars op de fietssnelweg. Op een aantal locaties is deze smaller en vlak naast de fietssnelweg gelegen, toch bied het extra ruimte voor wandelaars om minder gehinderd te zijn door fietsers. Visueel wordt dit verstekt door het gebruik van verschillende materialen tussen de fietssnelweg en het wandelpad.

Wordt er wateroverlast gecreëerd door de aanwezigheid van wadi's?
Van nature uit is dit een drassige omgeving. De wadi's zullen dusdanig worden aangelegd dat het water bij regenval richting de wadi's stroomt en niet richting het fietspad, het wandelpad of de aangrenzende tuinen. De aangrenzende zone's en tuinen hebben op die manier minder wateroverlast.

Wadi's zijn stilstaande plassen. zorgt dit niet voor overlast van muggen?
De wadi's zullen voornamelijk in de wintermaanden gevuld zijn met water en in de zomermaanden droog zijn. Enkel bij een plotse hevige regenval in de zomer kan er een tijdelijke plas ontstaan. Omdat muggen zich vooral in de zomer voortplanten en de wadi's dan droog zijn, zullen ze elders op zoek gaan naar water om zich voort te planten.