Hondenlosloopweide

Op de hondenlosloopweide kan je hond zonder leiband rondlopen. Op alle andere openbare plaatsen moet je je hond steeds aan de leiband houden.

In een hondenlosloopweide dienen baasjes en hun honden zich aan volgende afspraken te houden:

  • Hou de hond aan de lijn tot in de hondenlosloopweide.
  • Hou de toegangspoortjes steeds gesloten.
  • Hou de hond rustig, denk aan de buren.
  • Hou het veilig voor andere mensen en honden.
  • De hondenliefhebbers moeten er – net als op straat – de hondenpoep opruimen. Deponeer het zakje in een vuilnisbak op straat of thuis.

De hondenlosloopweide wordt voorzien van een natuurlijke afsluiting met een afsluitbare toeganspoort. Ze krijgt een zitbank en een vuilnisbak voor hondenpoep. Er wordt geen hondentoilet voorzien.

Tijden de participatieronde werden twee locaties voorgesteld:

  • In het bos langsheen Verbrande Heiwegel
  • In het bosje langs de Spoorwegwegel, gelegen achter de wijk Klarenhof/Begijnegat.

VERBRANDE HEIWEGEL

Op basis van de reacties besliste het bestuur om de hondenlosloopweide te situeren in het bos langs de Verbrande Heiwegel. Het bos tussen de Spoorwegwegel en de wijk Klarenhof blijft ongewijzigd.

De hondenlosloopweide zal zich situeren in het bos langsheen het onverharde wandelpad langs de Verbrande Heiwegel. Deze zone is rustig gelegen en bevindt zich op minimum 70 meter van de dichtsbijzijnde woning. Deze zone kent een oppervlak die kan varieren tussen de 100 en 500 m².

Moeten er bomen sneuvelen voor de aanleg van een hondenlosloopweide?
Neen, de afsluiting van de weide wordt op een grillige manier geplaatst tussen de bomen zodat het natuurlijk karakter van het bos zoveel als mogelijk behouden blijft. Bomen kappen is dus niet aan de orde, evenmin het verwijderen van struiken waar honden zich kunnen verschuilen op de hondenlosloopzone.

HONDENPOEP

Uit de bevraging bleek ook dat de buurt heel wat last ondervindt van hondenpoep. Er komen extra hondenpoepvuilnisbakken langsheen de Verbrande Heiwegel en de Spoorwegwegel. Ook komt er extra sensibilisering voor hondeneigenaars.